Zoals de meeste universitaire studies, bestaat de studie Psychologie uit een bachelor en een master. Hieronder vindt een korte samenvatting van hoe het programma eruit ziet.

In de bachelor psychologie leer je over het gedrag van de mens in de meest algemene zin. Zo krijg je antwoord op de volgende vragen: Waarom helpen mensen een hulpbehoevende minder snel in een drukke omgeving? Waarom kunnen mensen na een (specifieke) hersenbloeding niet meer praten? Wat zijn de vormen van depressie en hoe wordt een diagnose vastgesteld? De bachelor is verdeeld over drie jaar.

Propedeuse

De bachelorfase van psychologie duurt drie jaar. Het eerste jaar is een algemene introductie in de psychologie, waarbij alle kanten van de psychologie worden belicht. Zo krijg je o.a. de vakken ‘Sociale Psychologie’, ‘Cognitieve Psychologie’, ‘Klinische en Biologische Psychologie’ en ‘Arbeids en Organisatiepsychologie’.

Voor meer informatie, zie de studiegids:

http://psychologyincludes.edu.fmg.uva.nl/owi/studiegids/14-15/Propedeuse1415.pdf

Bachelorjaar 2

Het tweede jaar is meer toegespitst op onderzoek. Gedurende dit jaar volg je nog een aantal vakken zoals ‘Wetenschappelijk- en Statistisch Redeneren, Psychodiagnostiek, Grondslagen in de Psychologie en Gesprekspracticum’. Daarnaast kun je dit jaar nog twee keuzevakken kiezen.

Voor meer informatie, zie de studiegids:

http://psychologyincludes.edu.fmg.uva.nl/owi/studiegids/14-15/Bachelor21415.pdf

Bachelorjaar 3

Het derde jaar is je specialisatiejaar, waarbij je vakken volgt van de door jou gekozen specialisatie en met een groep een eigen onderzoek uitvoert. De specialisaties die te kiezen zijn, zijn o.a. Klinische Psychologie, Klinische Neuropsychologie, Sociale Psychologie en Psychologische Methodeleer.

Voor meer informatie, zie de studiegids:

http://psychologyincludes.edu.fmg.uva.nl/owi/studiegids/14-15/Bachelor31415.pdf

Master

Er zijn verschillende masters, waarvan de meeste direct aansluiten op de richting die je hebt gekozen in het derde jaar. Deze masters zijn eenjarig en bestaan uit een aantal vakken, stage en een scriptie. Er zijn ook een aantal tweejarige masters waaronder de research masters, welke in het engels is en toegespitst op onderzoek.

Om meer te weten te komen over de studie psychologie, zie de site: http://www.fmg.uva.nl/psychologie/

http://student.uva.nl/psy/az/content/studiegids-psychologie-2014-2015/studiegids-psychologie-2014-2015.html