Zoals de meeste universitaire studies, bestaat de studie Psychologie uit een bachelor en een master. Hieronder vindt een korte samenvatting van hoe het programma eruit ziet.

In de bachelor psychologie leer je over het gedrag van de mens in de meest algemene zin. Zo krijg je antwoord op de volgende vragen: Waarom helpen mensen een hulpbehoevende minder snel in een drukke omgeving? Waarom kunnen mensen na een (specifieke) hersenbloeding niet meer praten? Wat zijn de vormen van depressie en hoe wordt een diagnose vastgesteld? De bachelor is verdeeld over drie jaar.

Propedeuse

De bachelorfase van psychologie duurt drie jaar. Het eerste jaar is een algemene introductie in de psychologie, waarbij alle kanten van de psychologie worden belicht. Zo krijg je o.a. de vakken ‘Social Psychology’, ‘Cognitive Psychology’, ‘Clinical and Biological Psychology’ en ‘Work and Organisational Psychology’.

Bachelorjaar 2

Het tweede jaar is meer toegespitst op onderzoek. Gedurende dit jaar volg je nog een aantal vakken zoals ‘Scientific and Statistical Reasoning, Psychological Communication, Psychological Research, Fundamentals of Psychology. Daarnaast kies je voor je tweede semester een van de zeven specialisaties. 

Bachelorjaar 3

Het derde jaar begint met het afmaken van je specialisatie, waarbij je vakken volgt van de door jou gekozen specialisatie en een bachelorthese schrijft. In het tweede semester is er ruimte voor een Minor of een tweede specialisatie.

Voor meer informatie, zie de studiegids

Master

Er zijn verschillende masters, waarvan de meeste direct aansluiten op de richting die je hebt gekozen in het derde jaar. Deze masters zijn eenjarig en bestaan uit een aantal vakken, stage en een scriptie. Er zijn ook een aantal tweejarige masters waaronder de research masters, welke in het engels is en toegespitst op onderzoek.